Dobrotárna

Novinky

Salát Caesar, Ječné rohlíčky s lněným semínkem, Švestkovo-makový koláč

A je tu první poprázdninové salátové úterý: Salát Caesar a k němu Ječné rohlíčky s lněným semínkem. Ke kafíčku Švestkovo-makový koláč.

Salát Caesar – je salát z římského salátu a krutonů s vaječnými žloutky, parmezánem, citronovou šťávou, vinným octem, olivovým olejem, česnekem, worcestrovou omáčkou a černým pepřem.

Jako jeho tvůrce se obvykle uvádí italský kuchař působící v Mexiku a v USA, Cesare Cardini (1896–1956), na jehož počest je také pojmenován. Vznikl údajně u příležitosti oslav 4. července 1924, existuje ale i celá řada verzí o vzniku receptu.

Původní Cardiniho recept obsahoval celé listy salátu naplněné krutony, parmezánem, worcestrovou omáčkou a coddled eggs, tedy částečně ztuhlými, ale ne zcela uvařenými vejci. Dnes se většinou používají nakrájené či trhané listy a do salátu často přidávají ančovičky (které sám Cardini odmítal), kousky kuřecího masa a případně i další ingredience.